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LEGAL ETHICS OPINION 1298  CONTINGENT FEE AGREEMENTS –  
DIVORCE: PROPRIETY OF  
CONTINGENCY FEE IN  
REPRESENTATION OF EX-WIFE IN  
APPEAL OF PROPERTY  
CLASSIFICATION. 

 
 
   You have advised that your client is a divorced woman, now living in California, who 
wishes to appeal the court's equitable distribution order classifying certain of her ex-
husband's property as non-marital, thereby eliminating any partial distribution to her. You 
indicate that the woman is unable to pay customary (hourly or flat-rate) legal fees and 
wishes for you to pursue the appeal of the property classification on a proposed 
contingency fee arrangement which would apply only to any award out of any 
reclassified property. You indicate that no contingency fee would be taken from the trial 
court's monetary award. 
 
   You have asked the Committee to opine on the propriety of such a contingency fee 
arrangement based strictly upon any reclassification of the marital assets which would 
benefit your client above the existing trial court's monetary award. 
 
   Although the specific mandatory disciplinary rule applicable to contingent fee 
arrangements, DR:2-105(C), would not specifically prohibit such arrangements in 
domestic relations cases, the aspirational nature of Ethical Consideration 2-22 [ EC:2-22] 
indicates that, because of the human relationships involved and the unique character of 
the proceedings, contingent fee arrangements in domestic relations cases are not 
appropriate. The Committee believes that the disfavor with which contingent fees in 
domestic relations matters are viewed is based upon the public policy intent to assist in 
the preservation of marital harmony where reconciliation is possible. Were contingent 
fees permissible at the original trial court level, such arrangements might be construed as 
promoting divorce. 
 
   It has been the longstanding opinion of this Committee that such arrangements are 
improper except in rare circumstances. L E Op. No. 189 sets forth the reluctance of this 
Committee to approve contingent fees in domestic relations cases and finds that such fees 
are only appropriate in those situations where the impact on human relationships will 
clearly not be adversely affected. The Committee has in the past opined that contingency 
fees for the collection of spousal or child support arrearages were not improper if the 
special conditions set forth in L E Op. No. 189 were present. (See L E Op. No. 667, L E 
Op. No. 405).  The Committee has conversely found that no such special circumstances 
existed to permit contingent fee arrangements based upon a percentage of the court-
awarded lump sum property settlement ( LE Op. 423) or for representation of a divorced 
spouse's claim against her husband's military retirement pay (L E Op. No. 568). More 
recently, however, the Committee has opined that a contingent fee arrangement was 
permissible for an attorney's representation of a divorced spouse with regard to a valuable 
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asset that belonged to the parties but had been neither contemplated nor included in the 
settlement agreement since its very existence had been forgotten by the client at the 
time the property settlement had been negotiated. (See LE Op. 1062) 
 
   If the client is unable to pay reasonable fees, the Committee is of the opinion that, since 
the parties are in fact divorced and it does not appear that any human relationships would 
be adversely affected, a contingent fee arrangement would not be improper if based only 
upon any reclassification of the marital assets which would result in additional monies 
available to the wife above the trial court's award.  
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   Legal Ethics Committee Notes. – Rule 1.5(d)(1) and Comment [3a] codify the 
circumstances in which lawyers may handle family law matters on a contingent fee basis. 


